Proč Ježíš přišel a co my s tím?

Hezký den. Vítám vás u posledního dílu seriálu Připravme se na Vánoce. V něm jsem psal o příchodu Ježíše Krista na zem, který si připomínáme ve vánočním čase a o souvisejících událostech.

Mnoho z textů, na kterými jsem přemýšlel v předchozích dílech, byly příběhy popisující různé události z doby okolo narození Ježíše. Dnešní dva texty jsou trochu odlišné. Nepopisují totiž průběh Ježíšova příchodu na zem, ale ukazují na to, proč vlastně Ježíš přišel a co s tím můžeme udělat.

První text je z 1. listu Janova, verše 9-11 a přečtěte si ho, stejně jako druhý text, z Českého ekumenického překladu.

V tom se ukázala Boží láska k nám, že Bůh poslal na svět svého jediného Syna, abychom skrze něho měli život. V tom je láska: ne že my jsme si zamilovali Boha, ale že on si zamiloval nás a poslal svého Syna jako oběť smíření za naše hříchy. Milovaní, jestliže Bůh nás tak miloval, i my se máme navzájem milovat.

Když Bůh přišel v Synu, Ježíši Kristu, na zem, zjevil nám tím o sobě několik věcí. Tou první je jeho láska k nám, všelijak zle smýšlejícím a chovajícím se lidem. Bůh nás miluje a dokázal to prakticky – poslal Ježíše na zem. Jednak proto, abychom ho mohli více poznat, ale také proto, aby Ježíš vyřešil náš problém.

Již na začátku Bible, ve třetí kapitole knihy Genesis, můžeme číst o tom, jak se první lidé rozhodli neposlechnout Boha a žít si život po svém. Přineslo to věci, které známe dodnes – skrývání se jeden před druhým, utíkání před Bohem, stud, svalování viny jeden na druhého, lež, násilí nebo vraždu. Bible tyto všechny, a mnohé další, věci nazývá slovem hřích. Je to právě hřích, který je naším největším problémem, protože nás odděluje od Boha a působí naši smrtelnost.

Ježíšův příchod na zem nám ukazuje nejen Boží lásku, ale také Boží spravedlnost. Bůh nemůže jen tak mávnout rukou nad našimi hříchy a tvářit se, jako by se nic nestalo. Za všechno zlé je potřeba zaplatit. Měli bychom platit my, ale Bůh se ve své lásce rozhodl poslat svého Syna jako oběť smíření za naše hříchy. Ježíš vzal naše viny a hříchy na sebe a on, nevinný Boží syn, naše dluhy před Bohem zaplatil svou smrtí na kříži. Díky Ježíši můžeme vyměnit smrt a odloučení od Boha za život v Boží blízkosti.

Bůh takto ukázal svou lásku k nám lidem a nabídl nám smíření se sebou samým. Jak jsi reagoval na Boží podanou ruku? Přijal jsi ji s vděčností? Nebo jsi ji nechal obrazně řečeno viset ve vzduchu?

Pokud jsi Boží nabídku záchrany od svých hříchů nepřijal, chci Tě povzbudit k tomu, abys tak učinil. Nedovol, aby Ježíšův příchod na zem zůstal pro Tebe bez užitku. Pokud věříš věcem, o kterých jsem v tomto seriálu psal a chceš přijmout Boží nabídku, popros Ježíše o to, aby Ti odpustil Tvé hříchy, buď konkrétní a řekni, co jsi v životě zvoral. A požádej ho o to, aby se stal Tvým Zachráncem a také Tvým Pánem. Můžeš to udělat klidně teď hned nebo někdy později. Pokud bys potřeboval více informací, promluv si s nějakým křesťanem ve svém okolí, kterému důvěřuješ, nebo mi napiš na e-mail info@pripravmesenavanoce.cz

Tolik v krátkosti o tom, proč Ježíš vlastně přišel. Nyní se podívejme na to, jaký by to mělo mít dopad na náš život. Milovaní, jestliže Bůh nás tak miloval, i my se máme navzájem milovat.

Tou první věcí, kde by se měla naše vděčnost Bohu za to, co pro nás v Ježíši udělal, projevit, jsou naše vzájemné vztahy. Bůh nás miluje, odpouští nám a byl ochotný se mnohého vzdát a přijít tady na zem. Zároveň očekává, že i my budeme druhé milovat, odpouštět jim a mnohého se kvůli nim a dobrým vztahům vzdát. Skvělou zprávou je, že Bůh všem křesťanům dává Ducha svatého, který nám může v těžkých chvílích pomoci, a tak se nemusíme křečovitě snažit mít druhé lidi rádi, ale smíme Boha žádat o to, aby nám v našich vztazích pomohl, aby nás učil milovat, odpouštět atd.

Druhou věc, kterou můžeme dělat, popisuje žalm 98. Přečtěte si, co je v něm psáno.

Žalm. Zpívejte Hospodinu píseň novou, neboť učinil podivuhodné věci, zvítězil svou pravicí, svou svatou paží! Hospodin dal poznat svoji spásu, zjevil před očima pronárodů svoji spravedlnost, na své milosrdenství se rozpomenul, na svou věrnost domu Izraele. Spatřily všechny dálavy země spásu našeho Boha. Hlahol Hospodinu, celá země, dejte se do plesu, pějte žalmy, pějte Hospodinu žalmy při citeře, při citeře nechť zazvučí žalmy; s doprovodem trub a polnic hlaholte před Hospodinem Králem! Ať se moře s tím, co je v něm, rozburácí, svět i ti, kdo na něm sídlí, dlaněmi nechť zatleskají řeky, s nimi ať plesají hory vstříc Hospodinu, že přichází, aby soudil zemi. On bude soudit svět spravedlivě a národy podle práva.

Naše vděčnost Bohu za jeho lásku a oběť Ježíše Krista se nemá projevovat jen ve vztahu k druhým lidem, ale také ve vztahu k Bohu samotnému. Pokud jsi přijal Ježíše Krista za svého zachránce a pána, chval Boha, a to různým způsobem, třeba zpěvem písní, tancem, modlitbou. Vlastně vše, co děláš, může a má být k Boží chvále. Chvála jde ruku v ruce s vděčností a také poslušností.

Blíží se konec roku, což je skvělá příležitost se ohlédnout zpět a ptát se sami sebe, zda jsme více vděční, než jsme byli před rokem, zda Boha chválíme víc než dřív a zda nám na lidech záleží více než rok zpátky.

Jsme na konci dnešního dílu i celého seriálu. Zítra je Štědrý den, kdy slavíme Ježíšovy narozeniny. Doufám, že vám tento seriál pomohl se více naladit na Vánoce a že onu každoroční zprávu o tom, že se v Betlémě narodil Ježíš a byl položen do jeslí, budete letos vnímat hlouběji a osobněji než dříve.

Moc vám děkuji za to, že jste věnovali mým zamyšlením svůj čas, přeji vám pokojné a radostné Vánoce a to, aby se vám dařilo vnímat Boží lásku. Také vás chci povzbudit k tomu, abyste sami Bibli četli a rozmýšleli nad ní. Třeba jednou budete vy těmi, kteří budou druhé inspirovat svými úvahami nad různými biblickými texty.

Bůh vám žehnej a vždy pamatujte na slova z prvního verše dnešního textu: V tom se ukázala Boží láska k nám, že Bůh poslal na svět svého jediného Syna, abychom skrze něho měli život.